tiistai 30. kesäkuuta 2015

Mikä meidät sai ryhtymään rakentajiksi - puolivahingossa

Niin, miten ja miksi meistä tuli rakentajia, vastoin jopa omia odotuksiamme :)

Olimme siis perheen kanssa etsineet valmista taloa jo pitkään. Välillä aktiivisemmin, välillä ns. "puolivaloilla". Taloja kyllä oli markkinoilla, mutta jotenkin palat eivät vain loksahtaneet kohdilleen. Joko sijainti oli huono, tontti pieni, talo remontin tarpeessa, hinta liian kallis tai muuta vastaavaa.
Rakentaminen oli periaatteessa poissuljettu vaihtoehto, sillä kumpaakaan ei rakentaminen kiinnostanut. Se vaikutti vaikealta ja liian suurelta urakalta elämäntilanteeseemme, ajankäyttöömme, kiinnostuksen kohteisiimme ja mentaliteettiimme katsottuna :)

Pikkuhiljaa siihen suuntaan vain alettiin ajautua. Tai siis aloimme tutkia myös uudiskohteita. Niiksikö niitä sanotaan, kun rakennusliike tai talotehdas valitsee paikan ja rakentaa siihen talon ja myy sitten pois :) ?! Muistan mieheni käyneen jo pari vuotta sitten ensimmäisen kerran Siklan toimistolla. Silloin heiltä oli tulossa läheiselle asuinalueellemme pari kohdetta, mutta asia ei edennyt, koska kohde ei sitten kuitenkaan vastannut odotuksiamme.

Kun vuosi sitten asuinalueemme läheisyyteen alettiin rakentaa uutta asuinaluetta, olimme jälleen toiveikkaita. Jospa sinne joku rakentaisi meille uuden valmiin talon ostettavaksi! No ei rakentanut. Tai jos rakensikin, niin vähintään piha ja/tai autokatos olisi pitänyt itse hoitaa finaaliin. Silti kiersimme rakennusliikkeitä, jotka alueella rakensivat pari- ja/tai erillistaloja ym. Mutta taaskaan ei löytynyt sitä oikeaa. Yleisin syy tässä vaiheessa oli tontin pienuus ja alueen liian ahdas rakentaminen.

Sitten tuli se ilta, kun mieheni bongasi Siklan ilmoituksen Etuovesta. Läheiselle vanhalle asuinalueelle oli suunnitteilla juuri meille sopivankokoinen ja näköinen omakotitalo hyvään hintaan. Ja tonttikin oli kaupunkitontiksi isohko ja se olisi oma. Muistaakseni ilmoituksessa lisäksi mainittiin, että Sikla tekisi kohteen täysin valmiiksi pihoja myöten.

Tästä sitten homma eteni, kuten ensimmäisissä kirjoituksissani kerroin. Meistä tuli rakentajia, laitetaan vielä hipsuihin, eli "rakentajia", koska Sikla tarjosi sen mitä muut eivät. He tarjosivat meille hyvän tontin  perinteiseltä omakotialueelta. Talomalli, joka tontille oli suunniteltu alustavasti, vastasi toiveitamme melko täydellisesti. He lupasivat tehdä meille kodin oikeasti muuttovalmiiksi! Purkaa entiset rakennukset pois, tehdä maa- ja liittymätyöt, perustukset, talon, sisustuksen, valaistuksen, ulkomaalaukset ja pihanurmet. (Helpompi olisi kai listata asiat, joita he eivät tee. Verhokiskot, istutukset, pihasuunnitelma?! Vaikka luulen, että nämäkin kyllä onnistuisi toimitukseen lisätä...) Lisäksi työtä valvoisi ulkopuolinen valvoja, jonka valintaan saimme itse osallistua. Kaiken tämän he tekevät 2 sopimuksella. Ensimmäinen sopimus oli kauppasopimus tontista ja toinen sopimus pienurakasta. (Ei kyllä mikään pieni urakka jos minulta kysytään...)

Toki tämäkin projekti on vaatinut ja vaatii meiltä jotain eforttia, mutta lähinnä ne asiat liittyvät talon toimintoihin ja ulkonäöllisiin asioihin. Muistan kun talomyyjämme Harri mainitsi ensitapaamisella, että mitään ei tarvitse itse tehdä tai päättää, jos ei halua. Noh, tokihan minä itseni jo tuolloin tunsin, että en nyt ihan niin vapaasti voi toisten armoille heittäytyä :)

Seuraavassa postauksessa avaan valokuva-arkistoni ja laitan teille nähtäville kuvia siitä kaikesta mitä työmaalla on tähän asti tapahtunut sitten toukokuun 5. pv. Paljon on tapahtunut, rivakassa tahdissa, hyvässä hengessä ja ainakin melkein kuin Strömsössä :)





1 kommentti:

  1. Hei. Kiinnostaa kuulla että mikä oli toteutuneen taloprojektin hinta/huoneistoala? Esim 2500e/m2 vai jotain ihan muuta?

    VastaaPoista